Klumpen i maven | Fortællinger og viden fra Ung Revers

Klumpen i maven

Jeg får pludselig en klump i maven, jeg ikke kan placere, og en følelse af tristhed og mangel på overskud til de opgaver jeg elsker. Det var de 3 ting, jeg regelmæssigt begyndte at opleve uden varsel. Det kunne variere med dage til ugers mellemrum og når det opstod, fortsatte det typisk i en time, inden jeg fik manøvreret mod bedre tanker.

”Jeg fortsatte min kamp mod klumpen i et halvt års tid, før jeg en helt tilfældig fridag sad i min mors butik”

ANDERS, 25 ÅR

Ikke helt efter bogen

Inderst inde vidste jeg godt, eller jeg var slet ikke i tvivl om, at det jeg følte ikke var helt efter bogen. Jeg kunne ikke forklare hvorfor, eller for den sags skyld, hvor det stammede fra, og i lang tid var det nemmere at fokusere på det bedre og bare glemme klumpen i maven. Jeg fortsatte min kamp mod klumpen i et halvt års tid, før jeg en helt tilfældig fridag sad i min mors butik.

Min mor satte sig ned foran mig og sagde ”Åh, jeg er så stolt og glad for den du er” – og hvad det var, ved jeg ikke, men hvor om alting er, så begyndte jeg i hvert fald at stortude, men som med klumpen i maven, kunne jeg ikke forklare hvorfor…

”I lang tid var jeg bange for, på trods af min kærlighed for faget, at det stammede fra nogle af disse oplevelser, som en psykisk belastning der nu var på vej op af en dyb rygsæk…”

ANDERS, 25 ÅR

Har jeg taget dårlige oplevelser med mig?

Jeg er uddannet ambulanceredder og er vant til at møde folk i situationer, hvor de allermest har brug for hjælp. Situationer som jeg for det meste vil beskrive som positive, men ikke desto mindre, også oplevelser der til tider kan være lidt svære at fordøje. Mange af de oplevelser, af den ene eller anden art, er naturligvis forbundet med en masse følelser. I lang tid var jeg bange for, på trods af min kærlighed for faget, at det stammede fra nogle af disse oplevelser, som en psykisk belastning der nu var på vej op af en dyb rygsæk..

”Min mor nævnte, at hun synes, vi skulle finde én jeg kunne tale med i forhold til min far, som på det tidspunkt var tørlagt alkoholiker”

ANDERS, 25 ÅR

Jeg fortsatte med at græde, en mærkelig (måske endda lidt skræmmende) oplevelse fordi jeg ingen bud på årsagen havde. Min mor nævnte, at hun synes, vi skulle finde én jeg kunne tale med i forhold til min far, som på det tidspunkt var tørlagt alkoholiker.

Min far

Mine forældre blev skilt i 2010, den sommer jeg kom hjem som udvekslingsstudent. Det var min mor, som tog valget og det efterlod selvfølgelig min far i en meget trist situation, der desværre endte med, at han blev alkoholiker. Min far erkendte først på et tidspunkt i 2015, at han havde brug for hjælp og var på afvænning af 2 omgange. Min far har på nuværende tidspunkt været tørlagt i ca. 3 år.

Mine tanker var et andet sted

For at forstå tidslinjen bare nogenlunde, så har min far været tørlagt alkoholiker i ca. 2 år op til episoden i min mors butik, så for mig, er de triste øjeblikke kommet efter jeg fik min far ”tilbage”… Da han drak meget søgte jeg for det meste tilflugt på min daværende kostskole, hvor jeg gik på gymnasium. Mine tanker var af den årsag som oftest optaget af glade venner, lektier og en masse andet end hvad foregik på hjemfronten.

”Jeg kunne godt se, at jeg havde en udfordring, som jeg blev nødt til at imødekomme på den ene eller anden måde, for jeg ville gerne være de triste øjeblikke foruden”

ANDERS, 25 ÅR

Ung Revers hjalp mig videre

Min mor sagde, at hun synes, jeg skulle tage imod et tilbud, som hun havde hørt om, og det var så mit første møde med Novavi. Jeg kunne godt se, at jeg havde en udfordring, som jeg blev nødt til at imødekomme på den ene eller anden måde, for jeg ville gerne være de triste øjeblikke foruden. Jeg ville gerne af med klumpen i maven. Jeg mødte selvfølgelig op, og min gråd forsatte, da jeg mødte psykologen i Novavi. Vi fik dog udvekslet et par ord og hun fik nævnt at Novavi også har et tilbud, der hedder Ung Revers.

Gruppeforløb?

Jeg var til et par møder hos Ung Revers, hvor det kun var jeg og en behandler, et utrolig skønt og roligt menneske, som hjalp mig med at sætte ord på mine følelser og hvad det er der foregår i et hjem med alkohol. Jeg blev tilbudt at starte i et gruppeforløb, hvor der ville være andre unge mennesker med samme udfordringer som jeg selv. Et tilbud som jeg til at starte med var lidt skeptisk overfor, nok mest af alt fordi jeg syntes, de her alene timer med behandleren fungerede rigtig godt.

”– at min reaktion på rigtig mange måder var helt normal og at jeg i bund og grund slet ikke er så mærkelig”

ANDERS, 25 ÅR

Men jeg indvilgede til sidst og startede kort efter i en gruppe med unge, der havde haft en eller flere alkoholikere i familien. Det var nok uden tvivl, det bedste jeg havde gjort for mig selv længe. Her mødte jeg unge mennesker som på rigtig mange måder havde minder, følelser og reaktioner som jeg kunne relatere til, bestemt en følelse af, at jeg ikke var alene om det her – at min reaktion på rigtig mange måder var helt normal og at jeg i bund og grund slet ikke er så mærkelig.

”Lige indtil en pige som sad overfor mig, rejste sig op, og ordret fortalte, hvad jeg lige har beskrevet”

ANDERS, 25 ÅR

Den bedste oplevelse

Var helt klart, da vi på et tidspunkt i forløbet skulle forklare, hvordan alkohol i familien har påvirket os, og hvordan vi har kunne mærke det. Jeg har foruden klumpen i maven og hvad jeg ellers beskrev i starten, til tider oplevet, at jeg blev bevidst om min vejrtrækning. At jeg skulle tænke mig om, hver gang jeg træk vejret, især ubehageligt, når jeg heller ikke følte, jeg kunne få vejret, selvom jeg fik rigeligt luft i lungerne! Det kan lyde vildt underligt, og derfor valgte jeg selvfølgelig også bare at holde mig til klumpen i maven. Lige indtil en pige som sad overfor mig, rejste sig op, og ordret fortalte hvad jeg lige har beskrevet. Hun ramte 100 procent plet. Jeg kunne ikke have fortalt det bedre, og jeg var så evigt lettet over, at jeg ikke var alene om lige netop den følelse.

Vi bliver kun tættere

Jeg var rigtig glad for at være hos Ung Revers, jeg fik sat en masse ting i perspektiv og fik bugt med en masse løse ender. Ung Revers har uden tvivl givet mig nogle uundværlige værktøjer og oplevelser.

Det som tager tid at ødelægge, tager også tid at genopbygge, min far og jeg har det skønt sammen i dag og vores forhold bliver kun tættere.

Hilsen, en rigtig glad mig

Skrevet af “Anders”, 25 år.

Chat
Ung Revers