En jul med misbrug | Fortællinger og viden fra Ung Revers

En jul med misbrug

Vi ved fra vores forældre, at julen er stressende, men for de fleste børn og unge er det en tid med hygge, god stemning, gaver og lækker mad. Jeg er vokset op med en far, der drikker og har gjort det stort set hele mit liv, og for mig føles julen mindst lige så stressende, som ”de voksne” siger.

Stress-niveauet samt mængden af bekymringer stiger allerede i oktober måned, hvor julesalget starter, og jeg bliver mindet om den tid, vi er på vej ind i. Julen minder mig mest af alt om juleaftener og julefrokoster, hvor min far har fået for meget at drikke.

Indtaget af alkohol startede typisk, når han stressede over at skulle lave julemad.

Da jeg var lille, syntes jeg, at det var enormt pinligt, at min far hen på aftenen sagde mærkelige ting og talte meget højt, når vi var sammen med resten af familien. På den anden side var der aldrig nogen, der sagde noget til hans store alkoholforbrug, hvilket gjorde det svært for min lillesøster og mig at vide, om det var normalt eller ej.

Indtaget af alkohol startede typisk, når han stressede over at skulle lave julemad. Derefter blev der drukket under middagen, og når vi skulle hjem, var der stadig ingen, der kommenterede på hans tilstand eller spurgte ind til min søster og mig. Selvom vi havde en halv time hjem i bil, har min far altid kørt, uanset hvor påvirket han har været.

Jeg kan huske, at han havde svært ved at køre bilen ordentligt og fortalte mærkelige historier om de steder, vi kørte forbi. Det er først de senere år, at det for alvor er gået op for mig, hvor utroligt farligt det var for os alle sammen at køre hjem med ham som chauffør.

Tvivler på egen dømmekraft

Min mor og far blev skilt, da jeg var 4 år, og jeg har derfor haft min mors familie at sammenligne med, hvor jeg sjældent har oplevet nogen få for meget alkohol. Da jeg blev lidt ældre, begyndte jeg derfor at påpege, at min far havde drukket for meget, og at han opførte sig pinligt, blandt andet når vi var til julefrokoster eller juleaften. For det meste blev han vred og fortalte mig, at det var noget, jeg fandt på, og det gjorde mig både ked af det og frustreret.

Gennem årene har jeg mange gange fået at vide af både min far og noget af familien, at min fars misbrug var noget, jeg bildte mig selv og min søster ind, og derfor har jeg udviklet flere uhensigtsmæssige tankemønstre.

Jeg har været vant til at tage diskussionerne med min far og beskytte min lillesøster.

Det blev naturligvis svært for mig at vide, hvad der var op og ned i forhold til hans misbrug, for som barn stoler du jo umiddelbart på, hvad dine forældre siger til dig. Jeg begyndte derfor at betvivle min egen dømmekraft, selvom det altid var de samme træk, der gav mig ondt i maven, når min far var påvirket.

Ikke kontakt til min far

Gennem samtaler ved Ung Revers er jeg blevet meget bedre til at stå ved mig selv og stole på min mavefornemmelse, når det gælder min far, men det kan være utroligt svært for mig i relationen til andre. Eksempelvis, skal der som regel rigtig meget til, før jeg stoler på, at nogen vil mig det bedste, og selvom når de har fortalt mig det hundrede gange, bliver jeg stadig i tvivl, hvis min mavefornemmelse går en smule i den anden retning.

Julen er en svær tid, og det er også især her, at de forskellige søskenderoller udfolder sig. Jeg har været vant til at tage diskussionerne med min far og beskytte min lillesøster, så det ikke gik ud over hende, at han var påvirket, og hun har altid forsøgt at få os til at blive gode venner samt at skabe en god stemning.

Denne jul har jeg ikke kontakt til min far, men det har min søster. Hun har de seneste år lært at sætte sine egne grænser over for ham, mens jeg forsøger at slippe kontrollen, da jeg ikke kan beskytte hende mod vores fars misbrug for evigt. Vi lærer alle at komme igennem de dårlige oplevelser på forskellige måder – måske tilpasser vi os situationen eller tager helt afstand fra den, men under alle omstændigheder er det ekstra hårdt at komme igennem den juletid, som alle andre synes at værdsætte så højt.

Chat
Ung Revers