Sådan var det at gå i gruppeforløb
Jeg startede i individuelt forløb i Ung Revers og så i et gruppeforløb, hvor jeg mødte andre unge med en barndom der mindede om min egen. I min gruppe var vi omkring syv deltagere, som alle sammen var nogenlunde samme alder. Vi mødtes i gruppen en gang hver anden uge i cirka fire måneder. Hver gang var der et nyt tema på programmet og alle temaerne hang sammen. Temaerne varierede fra at fortælle om ens opvækst, til overlevelsesstrategier, til arbejdspunkter for fremtiden.
”Jeg troede, at jeg ville møde unge med et misbrug selv. Unge med et udseende, der skilte sig ud fra mængden, eksempelvis mange piercinger eller en vild hårfarve, måske skaldet, måske tatoveringer. Hvad jeg mødte, var helt almindelige unge mennesker, som mig selv. Man kunne ikke se på dem, at de kom fra en alkoholisk familie.”
MARIA NANNA, 19 ÅR
Stereotypen..
Jeg var klar på, at jeg ville møde stereotypen af børn fra alkoholiske hjem. Jeg ved ikke, hvor jeg har fået den ide om, at børn, fra et alkoholisk hjem, så ud på en bestemt måde, opførte sig på en bestemt måde. Jeg troede, at jeg ville møde unge med et misbrug selv. Unge med et udseende, der skilte sig ud fra mængden, eksempelvis mange piercinger eller en vild hårfarve, måske skaldet, måske tatoveringer.
Hvad jeg mødte, var helt almindelige unge mennesker, som mig selv. Man kunne ikke se på dem, at de kom fra en alkoholisk familie. Hvis jeg havde mødt dem ude på gaden, så havde jeg aldrig gættet, at de kom fra en familie med alkohol. Det er en realitet, man kan ikke se på folk og regne ud, at de har haft en svær opvækst eller har problemer i hjemmet.
I gruppen mødte jeg seks andre helt normale og velfungerende unge. Det var her, det gik op for mig, at mange af mine tætteste veninder, egentlig ikke kendte til min barndom. Selvom jeg ofte er sammen med dem, så har de ikke lagt mærke til, at jeg havde nogle problemer grundet min barndom.
”Jeg ved ikke, hvorfor det er så svært, for jeg er ikke flov over min barndom (længere), min barndom definerer ikke mig, men den er en del af, hvem jeg er.”
MARIA NANNA, 19 ÅR
Nedbryd tabuet
Ligesom jeg ikke kunne se på min Ung Revers gruppe, at vi delte en lignende opvækst, så kan min veninder heller ikke se, at jeg har haft en opvækst præget af en alkoholafhængig mor. Man bliver selv nød til at snakke åbent om det, for at folk kan se, at man har haft en anden barndom end andre har. Man er selv nød til at lukke folk ind, hvilket også kan hjælpe til at nedbryde tabuet om alkoholmisbrug. Jeg ved, hvor svært det er at fortælle folk, hvilken barndom jeg har haft, og hvordan det har været at være barn af en alkoholiker. Jeg lærte i gruppen, hvordan jeg kan fortælle om min barndom, nu skal jeg så finde modet til det. Jeg ved ikke, hvorfor det er så svært, for jeg er ikke flov over min barndom (længere), min barndom definerer ikke mig, men den er en del af, hvem jeg er.
At gå i gruppe har været noget af det bedste for mig. Jeg skal snart i gang med mit andet gruppeforløb indenfor de næste par måneder. Gruppe er nok det bedste, jeg oplevede i Ung Revers. Når man kommer i gruppe, møder man andre unge mennesker, og så føler man sig pludselig ikke så alene længere. Man skaber nye venskaber, hvor begge parter kender til og forstår hinandens barndom og det betyder alt.